ODRŽIVA POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ U FUNKCIJI OSTVARIVANJA STRATEŠKIH CILJEVA REPUBLIKE SRBIJE U OKVIRU DUNAVSKOG REGIONA

-dostizanje regionalne konkurentnosti Topola, 05-07. decembar 2013. godine.

Tradicionalan Međunarodni naučni skup, pod nazivom: "Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regiona - dostizanje regionalne konkurentnosti", održan je u Topoli, u periodu od 05-07. decembra 2013. godine.


ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА

 

Skup predstavlja rezultate na projektu III 46006 ʺOdrživa poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regionaʺ, projektni period 2011-2014. godine, koji je finansiran od Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Skup je organizovao Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda u saradnji sa još 34 eminentne institucije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Rusije, Rumunije, Norveške, Italije, Nemačke, Holandije, Slovačke, Poljske, Moldavije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 


Topola (3) Topola (4) Topola (5)

Uz prisustvo velikog broja gostiju iz Srbije i inostranstva, naučni skup je otvoren pozdravnim govorom predsednika Opštine Topola, gospodina Dragana Jovanovića. Prisutnima se obratio prof. dr Drago Cvijanović, Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, koji se prisutnima obratio sa čestitkama i zahvalnošću što su svojim prisustvom uveličali Skup i poželeo im uspešan rad. Pozdravnu reč uputili su: prof. dr Radovan Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu (inače, predsednik Naučnog Društva Agraranih Ekonomista Balkana); prof. dr Nikolae Istudor, prorektor Akademije ekonomskih nauka iz Bukurešta, Rumunija; prof. dr Aleksandra Despotović, prodekan Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, Crna Gora.
U okviru plenarne sednice, svoje radove su prestavili: prof. dr Ana Ivolga, sa Državnog poljoprivrednog fakulteta iz Stavropolja, Rusija; prof. dr. Masahiko Gema, sa Vaseda Univerziteta, Tokijo, Japan; kao i Mr. Nina Veber, sa Federalnog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Beč, Austrija.


Topola (6) Topola (7) Topola (8)

Drugog dana održavanja naučnog skupa, u okviru tri sekcije predstavljeno je 92 rada, sa ukupno 176 potpisanih autora. Kroz radove objedinjena su nova saznanja u ekonomije znanja i humanog kapitala, bioregionalizma i permakulture, kao i procesa izgradnje agro-regionalnog identiteta kroz institucionalne reforme.
Pred naučnu javnost predstavljen je i projekat NO-BLE Ideas Network – koja predstavlja umrežavanje mladih istraživača u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kroz stvaranje održivih ideja.
Trećeg dana naučnog skupa održana je redovna sednica Skupštine Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana, na kome je osim predstavljanja najnovijih publikovanih izdanja Instituta za ekonomiku poljoprivrede, održana proslava povodom 60 godina izdavanja časopisa Ekonomika poljoprivrede i dodela nagrada koleginicama i kolegama zaslužnim za promociju časopisa.


Topola (9) Topola (10) Topola (11)


Održan je i okrugli sto sa temom "Organska proizvodnja – stanje i mogućnosti", koji je izazvao veliku zainteresovanost prisutnih gostiju i pokrenuo interesantnu diskusiju, na osnovu kojih je potvrđena uspešnost Skupa.
Međunarodni naučni skup je izazvao veliko interesovanje, što opravdava poseta i aktivno učešće velikog broja gostiju iz zemlje i inostranstva. Radovi koji su publikovani nakon pozitivnih recenzija, ističu značajnost i aktuelnost tema, kako u Srbiji i ostalim zemljama Balkana, tako i u zemljama Evrope.


Topola (12) Topola (13) Topola (14)
Topola (15) Topola (16) Topola (17)