Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva repoublike Srbije u okviru Dunavskog regiona

ruralna sredina i (ne)ograničeni resursi, Privredna komora Beograda, 05-06.06.2014. godine

U periodu 05-06.06.2014. godine, u prostorijama Privredne komore Beograda, Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd je oragnizovao tradicionalni Međunarodni naučni skup, pod nazivom "Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regiona" - ruralna sredina i (ne)ograničeni resursi.

DSCN0916 DSCN0917 DSCN0920

Skup predstavlja rezultate na projektu III 46006 ʺOdrživa poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regionaʺ, projektni period 2011-2014. godine, koji je finansiran od Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Skup je organizovao Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda u saradnji sa još 34 eminentne institucije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Rusije, Rumunije, Nemačke, Poljske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Uz prisustvo velikog broja gostiju iz zemlje i inostranstva, naučni skup je otvorio prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Republike Srbije. Prisutnima su se obratili prof. dr Ivica Radović, pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda.

Povodom obeležavanja 65. godina od osnivanja Instituta za ekonomiku poljoprivrede Beograd, sve prisutne pozdravio je prof. dr Drago Cvijanović, direktor uz prigodnu prezentaciju o ostvarenim rezultatima u predhodnih 5 i 65 godina postojanja i rada Instituta. Kao znak zahvalnosti za naučno-stručni i svaki drugi doprinos radu i napredovanju naše Institucije uručene su specijalne zahvalnice sledećim kolegama: dr Milanu Jankoviću, predsedniku Privredne komore Beograda; dr Andrei Žanu, Univerzitet Petroleum i Gas iz Ploeštija Rumunija; prof. dr Vladimiru Truhačevu, rektoru Državnog poljoprivrednog fakulteta iz Stavropolja, Rusija; prof. dr Andžeju Kovalskom, direktoru Instituta za ekonomiku poljoprivrede i hranu, Varšava, Poljska; prof. dr Dragiću Živkoviću, Poljoprivredni fakultet Beograd-Zemun, Srbija; prof. dr Zoranu Njegovanu, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Srbija; dr Danici Mićanović; Sekretaru odbora za tehnološke inovacije Privredne komore Srbije; prof. dr Zorici Vasiljević, Poljoprivredni fakultet Beograd-Zemun, Srbija.

U okviru plenarne sekcije, svoje radove su predstavili: u ime prof. dr Andžeja Kovalskog rad je predstavio dr Adam Vasilevski, Institut za ekonomiku poljoprivrede i hranu, Varšava, Poljska.

Svoje uvodne radove predstavili su i: Ana Grigorievna Ivolga, Državni poljoprivredni fakultet iz Stavropolja, Rusija; dr Vojislav Stanković, Privredna komora Srbije, Srbija; prof. dr Vilijem Majers, Istraživački institut za hranu i poljoprivrednu politiku, Univerzitet u Misuriju, Kolumbija – SAD.

U nastavku rada konferencije, u okviru tri sekcije predstavljena su 63 rada, koje potpisuje 123 autora i koautora. Radovima su objedinjena nova saznanja iz oblasti ruralne ekonomije i integralnog lokalnog razvoja; alokacije i valorizacije resursnih potencijala, kao i reforme Zajedničke poljoprivredne politike posle 2013. godine.

Drugog dana održavanja naučnog skupa, prezentovana su nova izdanja monografija Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Održan je i okrugli sto sa temom "Šta i kako posle poplava?", koji je izazvao veliko interesovanje prisutnih i pokrenuo interesantnu diskusiju. Dogovoreno je da se zaključci sa ovog okruglog stola zajedno sa zaključcima skupa dostave resornim ministarstvima, komorama i sredstvima informisanja.

Istoga dana, u nastavku održana je redovna (izborna) sednica Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana (NDAEB-a), na kojoj je izabrano rukovodstvo. Za predsednika NDAEB-a izabran je ponovo prof. dr Radovan Pejanović, a za glavnog i odgovornog urednika časopisa „Ekonomika Poljoprivrede“ izabran je ponovo prof. dr Drago Cvijanović. Za članove predsedništva NDAEB-a izabrani su: prof. dr Radovan Pejanović i prof. dr Drago Cvijanović po funkciji. Za članove predsedništva jednoglasno su izabrani prof. dr Milan Milaović, prof. dr Dragić Živković, prof. dr Zorica Vasiljević, doc. Dr Grujica Vico, prof. dr Mile Peševski, prof. dr Aleksandra Despotović, prof. dr Vikor Manole, prof. dr Ferhat Ćejvanović, prof. dr Marko Ivanković, prof. dr Biljana Veljković i doc. dr Goran Maksimović.

Međunarodni naučni skup je izazvao veliko interesovanje, što opravdava poseta i aktivno učešće velikog broja naučnika, stručnjaka i gostiju iz zemlje i inostranstva. Radovi koji su publikovani nakon pozitivnih recenzija, ističu značajnost i aktuelnost tema, kako u Srbiji i ostalim zemljama Balkana, tako i u zemljama Evrope i sveta.

DSCN0921 DSCN0922 DSCN0924 DSCN0934
DSCN0936 DSCN0939 DSCN0940 DSCN0941
DSCN0943 DSCN0946 DSCN0949 DSCN0951
DSCN0956 DSCN0971 DSCN0973 DSCN0978
DSCN0986 DSCN0989 DSCN0996 DSCN1045
DSCN1000 DSCN1003 DSCN1004
DSCN1046 DSCN1049 DSCN0998

 

scan0487 scan0486